Amsterdam

En dag i Holland

Kategori: Allmänt

Idag har det inte hänt någonting speciellt. Jag och Nico har öppnat upp bank accounts och sedan åkte vi in till stan och köpte en glass, mötte dom andra och tog sedan metron hem. Ungefär såhär såg dagen ut:
 


En lite felparkerad bil inne i Diemen skapade busskaos.
 
 
Nico äter glass i ett jätte mysigt område nära Rembrandtplein
 
 
Jag äter glass på samma ställe som Nico
 
 



 
Den mysiga omgivningen :)
 
 
Vet inte riktigt vad det där är, men personligen kallar jag det för kyrkklocktornet som inte ringer så mycet ( vissa kyrkor här slutar typ aldrig ringa)
 
 
Något för nybörjaren
 
 
Något för den minderåriga. För att vara extra tydligen så blir man Inte hög av att äta en klubba. 
 
 
Men vi blev lite nyfikna ändå på hur den kunde smaka och det var inge vidare..
 


 
Det här då Rembrandtplein
 
 
Escape som är en av Amsterdams största nattklubbar, dit ska vi någon dag =D
 


Sen åkte vi metro hem :)

Pub Crawl i Leidseplein

Kategori: Allmänt

Under måndagen så traskade jag och Martina runt inne i centrala Amsterdam, dagen till ära. Kikade en hel del på skor och det slutade med att malin köpte ett par fantastiska träningsskor och martina köpte sina andra vardagsskor. Blev lite annan shoppig - fin tröjja och ett par röda brallor.
Iallafall så ska inte jag tråka ut er med att berätta om vad jag handlat som en liten blondinbella utan jag tänkte berätta för er hur saker och ting fungerar i det oadministrativa amsterdam.
 
Då martina och jag var inne i Centrum så tänkte vi att vi lika gärna kunde gå in och bli medlemmar på gymmet så att vi kommer igång någon gånng. Går igenom kontraktet, fyller i ruta efter ruta ( jag sitter och hoppas på att jag ska få en ryggsäck) och sen kommer vi till den där lilla detaljen där man måste skriva i bankkonto. Som i ett holl'ndskt bankkontonummer. Jahapp, då får det bli ett annat gym tänkte vi men tydligen måste man ha ett holländskt bankkonto för alla gymmen. Traskar iväg till banken och där förklarar dom att vi måste ha vårat studentkort, eller typ sånt där personnummer social security tjohej, eller någonting annat. Med andra ord så blev det inget gymkort för oss just den här veckan.
 
Trött som en gammal dam med Kol kommer man hem, kikar på facebook och ser att dom andra ska på något som kallas för Pub Crawl i Leidseplein. det kostar 20 euro
första halvtimmen är det gratis shots, det är gratis inträde på 6 nattklubbar och på varje nattklubb får du en drink. Party on! Liege ( tjejen från belgien som ser precis ut som skådespelerskan scarlett johansson) hade varit i red light innan och ätit en kaka. Till en början var hon besviken då hon inte tyckte att det hade hänt någonting, men jag kan berätta för er som undrar att när vi var påväg in till stan så kunde man definitivt se på henne att det var någon space:at med den kakan.
 
Iallafall blev pub crawlet extremt lyckat. Det var väldigt mycket folk, och vi drack alkohol hela kvällen och på någgot vänster som lyckades dom få med hela gruppen från nattklubb till nattklubb. I och för sig så var nattklubbarna väldigt små men desto bättre kan jag väll säga. Ja juste - man fick en t-shirt också! Pub Crawl är något jag starkt rekomenderar för er ungdomar :D
 
 
å så blder igen a:
 
 
Pub Crawl!!!
 
 
 
 

I mitt afrika

Kategori: Allmänt

I Fredags och Martina skulle börja dagen med en joggingtur. En annan hade ont i halsen och ordnade upp lite mer administrativa grejer - kolla upp kort till metron, adress till Ikea osv.
När det hade gått ca 45 min slog en tanke mig - Martina kanske har sprungit vilse.. fast njaa, martina är ju bra vältränad så hon springer nog ganska länge.... 1 timme och 30 min senare bankar det på dörren och en helt färdig martina slänger sig in och säger - Fan malin, jag sprang vilse! Det visar sig att hon varit hela vägen bort till Ikea och  frågat om vägen 3 gånger och ingen vet vart hon ska.
 
Det är lite spännande här i Diemen för det verkar som om ingen vet någonting. Ingen vet ens vart det finns ett supermarket. Vi har frågat sjukt många och ingen vet.
 
Men iallafall så åkte vi till Ikea, traskade runt och köpte alla förnödenheter vi kan behöva: Plastglas, färgglada plasttallrikar, färgglada plastskålar, kastruller och kökshandukar. 
På tal om kökshanddukar: Columbianen från Toronto var på Ikea och skulle köpa kökshandukar, dom låg ihoprullade och det stod på hyllan 4st 2 euro. Satan var billigt tänkte columbianen och köpte 4a rullar.. det var bara det att när han kom hem så insåg han att det var 4 handdukar i en rulle så nu har han 16 kökshanddukar. Fint.
 
Kom hem, det började regna så vi var dyngsura och trötta. Packade upp allt, det blev jätte fint. Jag bytte till mina nya vit och rödrandiga sängkläder och la min vit och rödrandiga trasmatta på golvet, mycket mer hemtrevligt måste jag säga :)
 
När regnet slutat så begav vi oss ut på jakt efter Jumbo ( supermarket som ska ligga nära) och efter mycket om och men hittade vi det äntligen! uttagningsautomaten utanför fungerade inte, vilket var lite drygt då man inte kan betala med kort i de holländska mataffärerna. Eller man kan betala med kort om man typ har ett maestro, ett sånt kort som typ aldrig fungerar någon annanstans, men här i holland är det ett sådant kort man ska ha. Varför vet jag inte. Men med våra små kronor så lyckades vi handla lite vin å mat. Vin är föresten billigt här. En flaska kostar typ 4 euro, man kan till och med köpa billigare vin om man vill det. Perfekt!
 
Traskade hem käkade en fin middag bestående av köttbullar, spagetti och ketchup, jag fick en blå tallrik och martina en orange. Efter middagen var det dags att göra sig iordning och kila lite längre bort i korridoren på festligheter! Runt 23.30 tog vi Metron in till Centrum, bytte till spårvagn och hamnade vid Leidsplein. Gick in på någon klubb och fick lära mig att folk röker inne på nattklubbarna och det är inte bara cigaretter som röks inne på dessa nattklubbar. En väldigt liten nattklubb där dom till och med tar betalt för vattnet. snåljåpar.
Dansade och festade på men strax innan 2 så kände martina av tröttheten och mina fötter smärtade. Dags att ta sig hem och det var ett litet mission i sig. Först behövde vi invänta en spårvagn som tog oss till centralen och sedan invänta en buss som det tog ca 100 år för att ta oss till Diemen Zuid. 100 år var väll mer kanske 40 min. Men när man är trött och bara vill sova så är 40 min väldigt lång tid. 
Kliver av bussen i mörkret, kommer en bil bakom oss full med killar och den börjar förfölja oss. Då vi bor i ett Getto som känns som ett grönt afrika fast kalare så känner man sig inte sådär jätte säker på natten, speciellt inte när man blir förföljd. Vi bestämmer oss för att springa genom parken för där kan inte bilen följa efter oss. När vi kommer fram till campuset så står bilen och väntar på oss. Extremt obehaglgit och jag ska försöka hitta en affär som säljer pepparspray eller liknande.
Det var ungefär där någonsans jag förstod varför det finns grindar in till vårat campus och jag kände mig väldigt tacksam för det där grindarna som jag från början tyckte var väldigt onödiga. 
 

Lördagen spenderades till större delen inne i rummet, kikandes på serier och återhämta sig. Vi lagade lite tacos till middag och någonstans vid 20.30 tiden bestämde vi oss för att vara lite sociala med dom andra studenterna så vi traskade upp 2 trappor för lite öl och umgängesspel. En mycket trevlig kväll. Idag regnar det - igen. Extremt omväxlande väder. Ena stunden så skiner solen, i nästa ögonblick spöregnare det. Har gått på en liten promenad och nu ska jag nog återgå till att kika lite på serier. 
 
Och så lite bilder
 
 
 
Martina äter köttbullar och mos på Ikea :)
 
 
Ungefär såhär ser bakgårdarna ut här i Diemen
 
 

Bilder på boendet

Kategori: Allmänt

Min säng :)




Badrummet!
Egentligen var badrummet så gott som tomt, men vi ansåg
att bokhyllan kunde göra stor nytta där inne!




Vårat kök, kokplattor, micro och kylskåp = allt man behöver




Den fantastiska innergården som för tankarna till ett institut!

Det Senaste Dygnet

Kategori: Allmänt

Det här med att flytta till Amsterdam har varit lite utav en pärs. Allt började med att vi skulle åka tåg med Sj, antagligen säger det er ett och annat - En olycka sker och vi ska få åka ersättningsbuss från Sala till Arlanda.

Ersättningsbussen kommer förhållandevis ganska snabbt så vi känner oss lugna och säkra på att vi ska hinna till arlanda i tid. Kikar lite på klockan, funderar varför vi inte har kommit längre, inser att vi måste vara incheckade och ha lämnat väskorna på Arlanda om 60 min. 45 min kvar, rullar in i Uppsala där det är rusningstrafik. Ca alla på bussen ska krångla sig av och man känner svetten sippra fram bakom sminket.

 

När vi nästintill gett upp hoppet om att hinna till Arlanda i tid så ser vi skyltarna och lugnet börjar lägga sig.. tills bussen åker till fel terminal. 10 min kvar och vi får kuta runt på Arlanda för att komma till Terminal 5 och jag kan berätta att det var en prövning jag sent kommer att glömma. 20kg på ryggen. 20 kg i en stor klumpig väska släpandes efter mig och 10 kg i en lite mindre lila väska släpandes efter mig. Folk kollade på oss ungefär som om att vi var dumma i huvudet och hade rejäla problem med svettningar - man såg tankar på dessa människor gå ungefär såhär "Vafan är det för fel på dagens ungdommar, kan dom aldrig passa tiderna? Har dom hört talas om Absolut torr? Vem fan behöver sådär mycket packning?"

Väl framme vid Terminal 5 är det hur lugnt som helst vid Incheckningen, ingen kö till bagdroppen och vi kände att vi sprungit lite i onödan och det var allmänt pinsamt att svettas sådär mycket.

 

Säkerhetskontrollen och flygningen gick bra.. Flyget blev dock 15 min försenta då Herr Wilhelm inte tänkte dyka upp så dom fick lov att lassa av hans bagage och lagomt till dom hade gjort det så dök hett Wilhelm upp så dom fick lov att lassa på hans bagage igen. Tack Herr inrökta Wilhelm som satt och stank bredvid mig i 2h.

 

Landade, fick vårat bagae ( Vi var lite oroliga för det kändes ändå som om att oturen hade förföljt oss) så vi var allmänt glada. Klev på rätt tåg och hör och häpna - klev av på rätt ställe. Våran Buddy kom och mötte upp oss, hjälpte oss med den extremt tunga packningen och gav oss våra nycklar. Nu var klockan kanske 22.30 på kvällen och vi hade äntligen kommit till campus och tagit oss upp för det 2 trapporna till våran lägenhet. Jag får äran att låsa upp dörren.

Kändes otorligt bra tills jag kände mig patetisk då jag inte ens kunde få in nyckeln. Överlämnade till näste mann och efter mycket om och men konstaterade vi allihopa att vi inte kunde komma in i våran lägenhet. eeeh?

Vid det laget kunde vi inte annat än att skratta. Ska sådana här saker få hända? Hur svårt ska det egentligen vara att lämna ut rätt nyckel?

Utan lägenhet så började paniken stiga lite. Vi är ganska långt från stan, campuset ser ut som ett fängelse/ institut för psyksjuka och ingenstans att sova. Time to get creative!Våningen ovanför oss fanns en olåst lägenhet - såg väldigt obebodd ut så vi beslutade oss för att sova där en natt, i hopp om att ingen annan människa skulle komma in där mitt i natten med planerna på att bo där.  En säng fanns i lägenheten men våran Buddy ägde en madrass så vi tog oss igenom natten.

På morgonen traskar Martina ned till "kontoret" och förklarar att vi kom igår kväll och att våran nyckel inte fungerade till lägenheten, vi hade ingenstans att sova. Jaha, ojdå var svaret hon fick och sen en helt annan nyckeln.

Martina säger att vi kommer tillbaka sen så att jag också kan få en nyckel och hon säger: jaa det bir bra det!

Ca 30 min senare står vi nere på kontoret igen, hon ser helt frågande  ut när vi säger att jag ska hämta min nyckel, hon frågar om inte vi fick den när vi skrev under kontrakten och hon var allmänt frågande när vi förklarade att vi hade haft en Buddy som hade hämtat en nyckel och att vi skulle skriva på kontrakten idag.

Fittan bakom disken var allmänt otrevlig och sa att det får man minsan göra på huvudkontoret.. jag frågar lite försiktigt vart det ligger och hon börjar gorma om att vi måste skriva på kontrakten för att få en nyckel och en router.

Frågar ännu en gång vart huvudkontoret ligger och hon förstår ingenting. Efter mycket om och men får vi en adress och den där tjockisen bakom disken förväntar sig att vi ska hitta dit. jaha? Tillsist får vi en vägbeskrivning som  var lite halvkass.

 

Går till Metron ( Ja, för alla som undrar så finns det metro i detta land trots att det ligger under havsnivå) köper biljett och martina inser att hon glömt plånboken, tillbaka till campus, upp för trapporna och sedan tillbaka till metron. Åka åka åka, byta till spårvagn och som tur är så förstår konduktören på en gång att vi ska till DeKey kontoret för att hämta nycklar. Vi ser väll antagligen väldigt exotiska ut här i landet.

 

På DeKey kontoret får vi inte bara skriva under våra kontrakt och få extranyckeln utan vi får även gå på ett informationsmöte som var anpassat för 12 åringar. Han som hade mötet betedde sig som en lekledare och förklarade allt in i minsta lilla detalj. Yippie, klockan är nu 12 och vi har varit vakna sedan kl 8 och fortfarande inte fått något annat i magen än några små klunkar vatten. Tålamodet börjar tryta. 3 sopgubbar försöker ragga upp oss. Alla restauranger säljer bara mackor. Ungefär kl 14.00 hittar vi en restaurang som säljer vanlig mat. Tack gode gud!!!

Mätta och glada börjar vi traska in mot reinbrandsplein eller vad den nu heter, kollar in ett helt Awsm gym som vi både blev as sugna att börja träna på. Drack en cappuccino och insåg att om vi ska hinna på bitterfittan på "kontoret" så måste vi åka nu, de stänger trots allt 16.00. 15.30 var vi utanför kontoret och då var det stängt. Ringde runt som idioter och tillsist svarade hon - för att sedan lägga på. tack. kul. Vid den stunden insåg vi ungefär hur beroende vi var av internet, det började krypa hela kroppen när vi såg framför oss att vi inte skulle ha tillgång till internet på flera dagar.. Ja vell tänkte vi och traskade vidare, tänkte att vi behöver ju faktiskt lite mat också. Frågar lite snällt en annan utbytesstudent vart man hittar närmsta supermarket och hon är halvkass på engelska så vi chansar och går dit vi tror att hon menar. 10 min promenad skulle de vara till Jumbo supermarket. Efter 10 min känner vi oss osäkra och frågar om vägen, han har ingen aning om vad Jumbo är men säger att det finns ett AH 15 min bort. Efter en liten omväg hittar vi äntligen AH och får handla mat. Det blev  ganska tugnt men det var bara att traska 25 min hem igen.

 

När vi kom hem till våran lägenhet, som Btw, inte har något ordentligt golv utan betonggolv så var vi så trötta och sugna på internet så vi stal en router från rummet där vi hade sovit. Tada. Internet fixat. Amsterdam kommer göra min kriminell. Nu är allt uppackat och ja, man hade önskar att standarden hade varit högre och att det hade funnits ett ordentligt golv, men det känns trots allt ganska bra! Nu bjuder martina mig på lite middag så nu ska jag lägga ned. Jag återkommer!

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt